Ce înseamnă supradimensionarea unei instalații fotovoltaice?
Atunci când proiectați sistemul dvs. cu panouri fotovoltaice, se recomandă dimensionarea panourilor pentru a furniza cu 10-30% mai multă putere decât capacitatea invertorului. În acest articol, Lumio Energy vă va explica cum supradimensionarea ansamblului de panouri fotovoltaice poate duce la o eficiență mai bună a sistemului solar în ansamblu, ceea ce se traduce în rezultate financiare mai bune pe termen lung.
Panourile solare și invertoarele
Atunci când luați în considerare ce sistem cu panouri fotovoltaice să instalați, trebuie să acordați atenție și invertorului care se va potrivi selecției dvs. pentru a obține cele mai bune rezultate.
Un invertor de calitate este o componentă esențială a sistemului cu panouri. Cele două funcții principale ale invertorului sunt:
- să obțină cantitatea maximă de energie disponibilă din panourile fotovoltaice
- să transforme curentul continuu produs de panourile fotovoltaice în curent alternativ, astfel încât să fie compatibil cu aparatele de uz casnic și să puteți exporta energia în rețeaua națională
Rolul invertorului este de a converti energia electrică de curent continuu produsă de panouri fotovoltaice în energie electrică de curent alternativ, pe care casele și afacerile o pot utiliza. Prin urmare, atunci când proiectați un sistem solar și alegeți un invertor, este esențial să luați în considerare câtă putere de curent continuu va produce ansamblul și câtă putere de curent alternativ poate furniza invertorul (cunoscută și sub denumirea de capacitatea sa nominală).
Utilizarea mai bună a energiei care altfel ar fi irosită
Atunci când selectați panouri fotovoltaice sau invertoare, s-ar putea să observați că acestea au o putere nominală exprimată în wați. De exemplu, un panou solar de 370 de wați poate produce 370 de wați, iar un invertor de 300 de wați poate furniza maxim 300 de wați de putere. Atunci când sistemul cu panouri fotovoltaice are o putere mai mare decât poate gestiona un invertor, energia în exces este “tăiată”. În exemplul de mai sus, orice valoare peste 300 de wați nu poate fi procesată de invertor. Prin urmare, în cazul unui sistem solar de 370 de wați care funcționează la capacitatea maximă de producție a energiei, 70 de wați vor fi “tăiați” sau irosiți.
Dacă folosim scenariul de mai sus, are sens să avem un invertor cu o putere nominală similară sau chiar mai mare. De fapt, vă sfătuim ca sistemul cu panouri fotovoltaice și invertorul să aibă un raport de cel puțin unu la doi, ceea ce înseamnă că invertorul are un excedent de 30%+ pentru a se putea baza pe el. De exemplu, un ansamblu de 133 de wați cu un invertor de 100 de wați are un raport CC-AC de 1:333.
De ce ar trebui să facem supradimensionarea?
Supradimensionarea înseamnă că putem obține o recoltare mai mare a energiei când producția este în afara orelor de soare sau sub capacitatea invertorului, ceea ce se întâmplă de obicei pe parcursul zilei.
Pentru ca un panou solar să genereze producția maximă de energie, acesta trebuie să fie poziționat perfect la soare pentru a absorbi cât mai multe raze solare posibile. Momentul maxim când soarele funcționează se numește “amiază solară”. Pe măsură ce soarele se mișcă pe cer, unghiul sub care soarele lovește direct panourile se schimbă, astfel încât lumina care ajunge direct pe panouri este mai redusă, ceea ce duce la o producție mai mică de energie. În medie, în majoritatea zonelor din România avem între șase și opt ore de soare pe zi, iar toată producția semnificativă de energie din panourile fotovoltaice are loc în această fereastră scurtă. Supradimensionarea ansamblului vă va permite să profitați la maximum de orele de soare și, prin urmare, să convertiți cantități mai mari de energie pentru a fi utilizate în gospodărie.
În condiții reale, panourile fotovoltaice rareori generează puterea lor maximă. Acest lucru se datorează în principal două motive:
- Lipsa de eficiență: factori reali precum temperaturile, umbra și poluarea afectează cantitatea de lumină solară care poate lovi direct panoul. Acest lucru duce, la rândul său, la o producție sub capacitatea lor maximă.
- Curba de producție: Sistemul cu panouri fotovoltaice nu produce o cantitate constantă de energie pe parcursul orelor de soare în timpul zilei. Este o curbă în formă de clopot, cu mai puțin în dimineață și seara și maximul în timpul amiezii solare.
Atunci când panourile fotovoltaice au o eficiență scăzută sau sunt afectate de curba de producție, ele nu funcționează la capacitate maximă, deoarece nu există suficientă energie pentru a fi convertită din lumina solară. Prin supradimensionarea ansamblului dvs. cu panouri fotovoltaice, ideea este că energia pe care panourile o absoarbe vor alimenta invertorul atunci când este cel mai eficient. Supradimensionarea permite situații în care panourile nu funcționează la capacitatea totală.
Proiectați pentru o eficiență financiară maximă
Pe măsură ce cererea de panouri fotovoltaice crește în întreaga lume, producătorii creează panouri mai ieftine pentru consumatori. Făcând astfel mai rentabilă adăugarea de panouri suplimentare la ansamblul dvs., opțiunea de a beneficia de creșterea producției de energie în timpul orelor de vârf, chiar și luând în considerare pierderile cauzate de “tăierea” energiei, devine din ce în ce mai accesibilă.
Prin supradimensionarea ansamblului, clienții Lumio Energy pot utiliza mai bine capacitatea invertorului, producând în final mai multă energie. Noi personalizăm sistemele noastre solare pentru a se potrivi cu cerințele fiecărui client, în funcție de nevoile lor, de locuință și de mediu. Dorim să vă ajutăm să găsiți “punctul optim” în care obțineți producția maximă de energie posibilă în raport cu suma cheltuită pe sistemul dvs., chiar dacă asta înseamnă să “tăiem” puțină energie.