0
0
Subtotal: 0.00lei
No products in the cart.
0 - 0.00lei
No products in the cart.

Sistemele fotovoltaice moderne sunt cunoscute pentru faptul ca necesita, deseori, destul de putina mentenanta. Investitia de timp a proprietarului este una minima – in mare, acesta trebuie sa se asigure ca stratul de praf depus pe panouri in sine nu este prea gros, anume sa se ocupe de acesta la cateva saptamani sau chiar luni, dupa caz.

Totusi, lipsa necesitatii de mentenanta frecventa nu inseamna ca trebuie sa-ti ignori complet sistemul fotovoltaic. Trebuie, in primul rand, sa te familiarizezi cu fiecare aspect al sistemului solar – vei dori sa poti face inspectia acestuia in mod frecvent, pe cont propriu.

Apoi, trebuie sa afli mai multe si despre semnele care iti spun ca sistemul are nevoie de mentenanta, implicit de asistenta tehnica oferita de specialisti in domeniu. Iata, asadar, cateva dintre lucrurile la care trebuie sa fii atent in acest sens!

Productie de energie electrica inconsistenta sau chiar scazuta

Evident, primul semn evident consta in scaderea productiei de energie electrica sau anumite inconsistente pe care le poti observa. Desigur, comparatia dintre un sistem sanatos si unul care nu mai produce la fel de multa energie este facuta in timp!

Trebuie sa ai in vedere conditiile meteorologice si alte situatii externe speciale care pot influenta capacitatea de productie a sistemului solar. Pe scurt, ideal este sa compari doua zile sau perioade cu vreme similara – daca diferentele sunt semnificative, atunci poti cere sfatul specialistilor, implicit poti incepe demersurile pentru mentenanta preventiva.

Daune vizibile la nivelul panourilor si ramei acestora

La nivelul panourilor solare, praful in exces ar trebui sa fie singura problema reala cu care vrei sa te confrunti. Mai exact, cosmarul oricarui proprietar de sisteme fotovoltaice este sa descopere daune vizibile la nivelul panourilor – rama indoita sau chiar rupe, sticla sparta sau chiar panouri care prezinta urme de decolorare.

Toate aceste tipuri de daune necesita atentia specialistilor. In cazul decolorarii (sau chiar arderii suprafetei panourilor solare), poate exista o problema la nivelul stratului de protectie al panoului – si pot ascunde, totodata, zone afectate de coroziune. Daunele continue cauzate de expunerea la soare pot fi dezastruoase pentru un panou solar.

Mesaje noi sau chiar erori ale invertorului

Invertorul este probabil cel mai important element al unui sistem fotovoltaic modern. Principala responsabilitate a acestuia este de a transforma energia solara captata de panouri in curent electric utilizabil. In alte cuvinte, chiar si cel mai modern ansamblu de panouri fotovoltaice devine complet inutil in lipsa unui invertor de calitate.

In acest sens, invertorul trebuie sa se comporte ca atare – de preferinta, mereu la fel! Nu trebuie sa ai de-a face cu mesaje noi sau mai rau, erori pe panoul de control al acestuia. Acest lucru implica verificarea frecventa a invertorului – chiar zilnica -, pentru a te asigura ca sistemul tau fotovoltaic functioneaza la parametri optimi.

In cazul unei erori sau neclaritati, vei consulta manualul utilizatorului. In cazul erorilor grave/urgente, este recomandat sa apelezi la specialisti.

Componente si elemente care prezinta semne de rugina/coroziune

Un sistem fotovoltaic este expus in permanenta factorilor externi. Dupa cum bine stii, vremea in Romania poate fi destul de haotica, chiar si in timpul verii (in functie de zona in care traiesti). Mai devreme sau mai tarziu, rugina sau alte forme de coroziune vor aparea cu siguranta. Evident, acest lucru influenteaza performanta, dar mai ales integritatea sistemului tau fotovoltaic.

Asadar, pe langa panourile fotovoltaice, trebuie sa verifici frecvent si elementele secundare, precum si cablurile de conexiune ale sistemului. Cablurile care prezinta coroziune necesita atentia specialistilor cat mai curand cu putinta, din moment ce coroziunea poate avea un efect negativ asupra transferului de energie electrica.

In final, un lucru este clar – trebuie sa cunosti specialisti in reparatia si mentenanta sistemelor fotovoltaice. Nu poti face acest lucru de unul singur, chiar daca iti cunosti sistemul pe dinafara. Asistenta specialistilor este necesara pentru a te asigura ca sistemul tau este readus la starea initiala si ca productia de energie electrica este realizata in mod optim!

In schimb, daca te gandesti sa instalezi un sistem fotovoltaic si erai curios privind potentialele probleme pe care le poti intampina, speram ca acest articol ti-a fost de folos. Mai multe informatii iti pot oferi specialistii nostri – Lumio Energy te poate ajuta si sa gasesti sistemul fotovoltaic perfect pentru locuinta ta!

Contacteaza-ne chiar acum si te vom ajuta sa-ti incepi calatoria spre eficienta energetica!