0
0
Subtotal: 0.00lei
No products in the cart.
0 - 0.00lei
No products in the cart.

Intretinerea panourilor solare

intretinerea panourilor solare

Partajeaza acest articol

Intretinerea panourilor solare

Echipa de la Lumio Energy știe cât de importantă este întreținerea regulată a panourilor solare. Verificările periodice ale eficienței și siguranței panourilor solare vor duce la obținerea celor mai bune rezultate din panouri, ceea ce în cele din urmă se traduce prin economii optime în factura de electricitate.

Curățarea panourilor solare

Curățarea panourilor solare se referă la îndepărtarea murdăriei, resturilor și altor substanțe, precum excremente de păsări, care pot afecta eficiența producției de energie. În schimb, întreținerea se referă la lucrările tehnice efectuate asupra panourilor, în general de către un profesionist, pentru a verifica starea reală a sistemului tău de panouri fotovoltaice.

De ce au nevoie panourile mele solare de întreținere regulată?

Atunci când praful sau murdăria se acumulează pe suprafața panourilor solare, aceasta poate crea suprafețe acoperite care, la rândul lor, duc la o scădere a luminii solare care ajunge pe panouri și poate fi convertită în energie. Chiar dacă panourile fotovoltaice sunt extrem de durabile, o acumulare semnificativă poate afecta sticla temperată, aluminiul anodizat și ansamblurile de urmărire.

Apă și infiltrare, rozătoare, grindină, vânt și chiar lumina solară pot provoca daune sistemului tău și, fără întreținere regulată, pot duce la deteriorarea acestuia, reducând ulterior performanța panourilor.

Cine poate efectua întreținerea regulată a sistemului meu de panouri fotovoltaice?

Recomandăm în mod expres ca sistemul tău de panouri fotovoltaice să fie inspectat de un electrician. Deși ar putea părea o idee atractivă să te ocupi tu de această misiune, panourile fotovoltaice nu sunt asemănătoare cu electronicele obișnuite. Simplul fapt că le oprești nu înseamnă că părțile sistemului nu mai prezintă un risc pentru siguranță. Mai mult, având în vedere că panourile sunt adesea amplasate pe acoperișuri, poate fi periculos să începi să investighezi sistemul fără pregătirea și instrumentele necesare.

Ce implică întreținerea sistemului meu de panouri fotovoltaice?

Poți rezolva două probleme simultan atunci când un profesionist verifică sistemul tău de panouri fotovoltaice. Specialistul acreditat poate curăța orice resturi care pot afecta performanța sistemului. Aceasta poate implica folosirea unui suflator de frunze sau simpla îndepărtare a frunzelor. Pentru petele mai dificile, cum ar fi murdăria sau excrementele de păsări care nu se îndepărtează ușor, pot utiliza apă călduță sau o soluție de curățat panouri fotovoltaice cu o burete moale. Este important să ții minte că “apa dură”, utilizată în unele zone, poate contribui la acumularea murdăriei și a mineralelor și să se întărească la soare. Detergenții nu sunt eficienți și pot lăsa urme și atrage mai multă murdărie în timpul uscării.

După ce curățenia este completă, poate începe întreținerea. Întreținerea regulată a sistemului tău de panouri fotovoltaice ar trebui să verifice:
  • Dacă panourile fotovoltaice sunt curate, sigure și nu prezintă defecțiuni
  • Dacă componente nu s-au deteriorat sau corodat
  • Dacă orificiile de aerisire sunt libere de resturi
  • Dacă comutatoarele nu au defecte
  • Dacă firele nu au fost deteriorate sau corodate
  • Elementele electrice pentru a asigura că toate componentele funcționează conform specificațiilor și la performanța maximă
  • Toate montajele și cablurile sunt fixate în mod sigur și nu au fost deteriorate
  • Panoul de afișare al invertorului pentru orice erori înregistrate
  • Accesul la comutatoarele de izolare nu a fost obstrucționat

Vremea severă afectează frecvența la care ar trebui să îmi inspectez panourile?

Făcute din materiale durabile, panourile fotovoltaice sunt concepute special pentru a rezista la toate tipurile de condiții meteorologice, fie că este vorba de ploaie sau soare. Cu toate acestea, ele nu sunt indestructibile. Vremea extremă, cum ar fi grindina sau zăpada, poate duce la daune care împiedică eficiența sistemelor.

Dacă locuiești într-o zonă cu ploi abundente sau căderi mari de zăpadă sau într-un loc cu temperaturi extrem de scăzute, s-ar putea să trebuiască să cureți frecvent panourile pentru a îndepărta gheața. În acest caz, asigură-te că apa este călduță și utilizează un burete pentru a șterge ușor orice zăpadă sau gheață. Evită utilizarea apei calde, deoarece acest lucru poate duce la fisurarea panourilor de sticlă temperată din cauza discrepanței de temperatură.

Dacă panourile tale sunt deteriorate, este recomandat să angajezi un profesionist. Resturi care cad, cum ar fi frunzele sau crengile, pot zgâria panourile fotovoltaice, ceea ce reduce producția de energie și poate diminua cantitatea de energie solară pe care fiecare panou o poate absorbi, deoarece zgârieturile împiedică lumina să cadă direct pe celulele solare.

Dacă crezi că panourile tale pot fi deteriorate și producția lor de energie nu este la performanța maximă, îți sugerăm să vorbești cu compania ta de panouri fotovoltaice. Aceștia pot trimite un profesionist licențiat pentru a evalua panourile fotovoltaice și pentru a raporta dacă acestea trebuie reparate sau înlocuite. În unele cazuri, acestea pot fi acoperite de garanție, iar în altele, de asigurarea locuinței și bunurilor. Prin discutarea situației cu un profesionist, ar trebui să poți afla dacă daunele suferite sunt acoperite de garanție sau asigurare. Nu recomandăm să încerci să repari sau să instalezi panouri fotovoltaice singur.

Concluzii finale despre întreținerea panourilor solare

Deși nu poți controla vremea, poți lua măsuri pentru a preveni ca vremea să afecteze prea mult performanța și durata de viață a sistemului tău.

Întreținerea panourilor solare nu numai că îmbunătățește producția de energie prin asigurarea că acestea sunt curate și fără daune, astfel încât să funcționeze la capacitate maximă, dar și crește durata lor de funcționare prin remedierea daunelor când apar. Pentru mai multe informații, apelează la unul dintre specialiștii noștri de la Lumio Energy!

Alte articole