Nu există îndoială că eficiența generală a producției de energie solare este dependentă de condițiile meteorologice, ceva ce, din păcate, nu putem controla. În timp ce este clar că panourile fotovoltaice sunt cele mai eficiente atunci când sunt expuse la lumina directă a soarelui, întrebarea rămâne: “Funcționează energia solară în ploaie?”
Deși producția de energie solară va fi, fără îndoială, mai mică în zilele înnorate, se știe că uneori lumina soarelui este încă prezentă atunci când plouă. De fapt, razele solare pot penetra atât ploaia, cât și norii, și, prin urmare, da – energia solară funcționează în ploaie. În plus, panourile fotovoltaice sunt proiectate pentru o funcționare de peste 30 de ani și, în consecință, sunt construite pentru a rezista la intemperii.
Cum Funcționează Panourile Solare în Ploaie?
Panourile solare utilizează tehnologia fotovoltaică pentru a converti energia soarelui în fotoni. Celula solară fotovoltaică din siliciu absoarbe radiația solară. Când razele soarelui interacționează cu celula din siliciu, electronii încep să se miște și cauzează crearea unui curent electric compatibil cu rețeaua electrică convențională.
În zilele ploioase, lumina soarelui este mai puțin prezentă și, prin urmare, cantitatea de energie care este convertită în fotoni este redusă. S-ar putea să vă întrebați: “Ei bine, când funcționează energia solară în ploaie?” Tot timpul! Panoul solar va funcționa în continuare în condiții de ploaie; cu toate acestea, va funcționa cu o capacitate redusă în comparație cu zilele însorite și luminoase.
Cât timp sunt panourile fotovoltaice rezistente la apă?
Acum că am analizat cum funcționează panourile fotovoltaice în ploaie, să discutăm despre rezistența la apă. Panourile solare sunt construite să fie expuse la intemperii și, prin urmare, sunt construite pentru a fi rezistente la deteriorare cauzată de apă. Ca rezultat, panoul solar va rămâne rezistent la apă atât timp cât este funcțional. În majoritatea cazurilor, panourile fotovoltaice sunt acoperite cu o foaie subțire de sticlă pe partea frontală și sunt protejate de o folie pe partea din spate. Această protecție este de obicei realizată dintr-un material durabil, pe bază de polimeri. Împreună cu cadrele metalice și un adeziv etanș, panoul solar devine rezistent la apă și previne infiltrarea apei în celule și în cablajul din interior.
Soluție eficienta pentru vremea ploioasă: Sistem Solar Conectat la Rețea
Deci, am răspuns la întrebarea “funcționează energia solară în ploaie?”. Deși sistemele de panouri fotovoltaice vor continua să funcționeze în condiții de vreme ploioasă, este suboptimal să experimentați o producție de energie cu 80-90% mai mică decât în mod normal, mai ales dacă ploaia este prognozată să dureze mai multe zile. Majoritatea caselor alimentate cu energie solară din România funcționează pe ceea ce se numește un sistem solar “conectat la rețea”, în care aveți două surse de electricitate: una este energia solară, cealaltă este furnizorul dumneavoastră de electricitate.
În timpul unei perioade de vreme ploioasă, puteți obține energia suplimentară necesară casei dvs. de la rețeaua electrică, iar furnizorul dumneavoastră de electricitate vă va factura acele unități la sfârșitul lunii. Rețeaua electrică vă va furniza energia în funcție de deficitul pe care l-ați înregistrat ca urmare a vremii ploioase.
Soluție pentru Vremea Ploioasă: Baterii Solare
Dacă aveți un sistem solar neconectat de la rețea, există posibilitatea ca în cazul unei ploi torențiale prelungite să rămâneți fără curent electric. Desigur, în afară de cazul în care aveți o sursă de alimentare de rezervă. Bateriile solare sunt soluția perfectă pentru condițiile meteorologice nefavorabile și pot fi încărcate atunci când este soare! Bateriile solare stochează energia excedentară produsă de panourile fotovoltaice pe parcursul zilei.
Lumio Energy recomandă să aveți o cantitate semnificativă de stocare a bateriilor solare de rezervă în cazul condițiilor meteo suboptime prelungite. Acest lucru va crește capacitatea de stocare a electricității și va asigura alimentarea cu curent, chiar și atunci când panourile fotovoltaice nu sunt la fel de eficiente. În cazul în care apare o pană de curent generalizată, bateriile solare funcționează ca o rezervă pe termen scurt. Bateriile solare ar trebui să fie una dintre primele achiziții pentru oricine ia în considerare trecerea la utilizarea energiei solare.
Condiții Optime pentru Energie Solară
Majoritatea dintre noi ar presupune că, cu cât soarele este mai puternic, cu atât mai multă electricitate se produce din panourile fotovoltaice. Nu-i așa? De fapt, căldura excesivă va cauza o scădere a producției de energie a sistemului dvs. de panouri fotovoltaice.
Temperatura optimă pentru panourile fotovoltaice este de 25 de grade Celsius. Prin urmare, condițiile meteorologice ideale pentru eficiența panourilor solare sunt temperaturi mai scăzute cu expunere mare la soare și cer senin și luminos.
Panourile solare sunt cele mai eficiente atunci când soarele este la cota maximă, de obicei în intervalul 11:00 – 16:00.
Deci, energia solară funcționează în ploaie? Din păcate, deși energia solară funcționează în ploaie, eficiența sa generală este afectată în mod considerabil. Din fericire, există soluții care pot fi aplicate pentru a îmbunătăți performanța panourilor solare.