0
0
Subtotal: 0.00lei
No products in the cart.

Panourile fotovoltaice sunt extrem de durabile, având o durată medie de viață de 25 – 30 de ani.

Proprietarii de case și afaceri din întreaga țară sunt din ce în ce mai interesați de adoptarea unui stil de viață sustenabil. Trecerea la energia solară este cea mai bună modalitate de a trece la o energie curată și sustenabilă, reducând dramatic facturile lunare la utilități – sau chiar eliminându-le în întregime!

Pentru a beneficia la maximum de instalația dvs. de panouri fotovoltaice, este important să înțelegeți durata medie de viață a acestora și să determinați dacă un sistem de energie solară merită investiția pentru casa sau afacerea dvs.

Aici vom discuta cum puteți prelungi durata de viață a sistemului dvs. de panouri fotovoltaice, întreținerea specifică necesară, degradarea și alți factori care afectează durata de viață și eficiența panourilor solare.

DE CE SE DEGRADEAZĂ PANOURILE FOTOVOLTAICE?

Panourile solare se pot degrada mai repede decât se estimează din mai multe motive.

Panourile cu siliciu cristalin se pot degrada mai rapid atunci când sunt expuse la schimbări extreme de climă, sunt murdărite în mod excesiv sau sunt instalate necorespunzător. Calitatea tehnologiei utilizate de diferiți producători poate juca și ea un rol în degradare.

CARE ESTE RATA DE DEGRADARE A UNUI PANOU FOTOVOLTAIC?

Sistemele de panouri fotovoltaice vor arăta o capacitate redusă de a absorbi lumina soarelui și de a o converti în energie solară pe parcursul vieții lor. Cu toate acestea, această pierdere lentă de eficiență necesită mulți ani pentru a se produce. Factori care determină aceasta includ vremea caldă și reducerea naturală a potențialului chimic al panourilor, cunoscută și sub denumirea de “rata de degradare”.

Un panou solar cu o rată de degradare mai mică va produce mai multă energie pe parcursul vieții sale. Cu alte cuvinte, cu cât rata de degradare este mai mică, cu atât panoul solar este mai bun. Rata de degradare a panourilor solare depinde și de marca acestora. În mod evident, panourile de calitate superioară vor avea o rată de degradare mai mică decât cele de calitate inferioară.

Conform unui studiu realizat de Laboratorul Național pentru Energie Regenerabilă (NREL), în medie, un panou solar își pierde aproximativ 0,8% din puterea sa în fiecare an.

Cu toate acestea, producătorii premium precum Canadian Solar au o durată de viață utilă de 30 de ani, cu rate de degradare ale panourilor de doar 0,5%. Aceasta înseamnă că panourile lor vor dura mult mai mult în comparație cu majoritatea celorlalte mărci. De asemenea, acest aspect face ca rata de degradare să fie un aspect vital de luat în considerare atunci când comparați panourile fotovoltaice în timpul procesului de cercetare pre-achiziție.

VREMEA
Vremea joacă și ea un rol important în longevitatea panourilor fotovoltaice.

Un vânt puternic poate provoca căderea crengilor de copaci și poate deteriora stratul de sticlă antireflexivă care acoperă panourile fotovoltaice. Căderile abundente de zăpadă pot provoca pierderea integrității structurale a panourilor și accelera degradarea, iar grindina mare poate deteriora sticla.

Cu toate acestea, majoritatea producătorilor testează și certifică panourile lor pentru a rezista furtunilor și altor condiții meteorologice extreme.

PROBLEME DE INSTALARE

Deși panourile fotovoltaice nu sunt în mod normal predispuse la defecte de fabricație, este important să luați măsuri de precauție atunci când conectați și instalați panourile pentru prima dată. Inginerii trebuie să țină cont de sistemul de conexiune și de starea acoperișului atunci când organizează panourile fotovoltaice.

Un acoperiș vechi, deteriorat sau cu scurgeri poate provoca probleme grave mai târziu, dacă instalatorul nu evaluează corect astfel de probleme. Asigurați-vă că vă faceți cercetarea și găsiți un instalator de încredere înainte de a efectua orice lucrare la locuința sau afacerea dvs.

FACTORI CARE AFECTEAZĂ EFICIENȚA ȘI PERFORMANȚA PANOURILOR FOTOVOLTAICE

Nu există tehnologie perfectă. Iată câțiva factori care pot afecta eficiența sau performanța sistemului dvs. de panouri fotovoltaice.

POZIȚIONAREA DE MONTARE

Panourile solare funcționează în funcție de cantitatea de energie solară pe care o pot absorbi. Montarea panourilor într-o poziție care permite expunerea maximă la soare va îmbunătăți eficiența acestora. Prin urmare, montarea este un factor cheie de luat în considerare în ceea ce privește producția de energie.

Panourile solare de pe acoperiș absorb diferite cantități de lumină solară pe parcursul zilei, pe măsură ce soarele se mișcă pe cer. În general, orientarea spre sud este cea mai ideală pentru expunerea maximă la soare pe durata întregii zile.

RADIAȚIA SOLARĂ

Mulți oameni au impresia greșită că căldura soarelui permite celulelor fotovoltaice (PV) din panouri fotovoltaice să producă energie electrică. De fapt, lumina solară este crucială pentru ca panourile fotovoltaice să funcționeze corect și să producă energie sustenabilă. Producția de energie din panourile fotovoltaice este direct legată de cantitatea de lumină solară (raze UV) care cade pe panou.

TEMPERATURA

Temperatura medie a zonei dvs. este un factor important de luat în considerare înainte de a instala panouri fotovoltaice pe casa sau afacerea dvs.

Temperaturi extreme pot reduce producția de energie a sistemului dvs. de panouri fotovoltaice. Luarea în considerare a climatului zonei vă va ajuta să așezați panourile fotovoltaice într-un mod care să asigure un flux de aer suficient, menținându-le la temperatura potrivită pentru condiții de funcționare optimă.

ESTE NECESARA ÎNTREȚINEREA PANOURILOR FOTOVOLTAICE?

Panourile solare sunt tehnologii pasive care necesită un efort minim de întreținere. În funcție de locația dvs., se recomandă în mod obișnuit o curățare periodică la câțiva ani pentru a îmbunătăți producția de energie pe termen lung.

CUM PUTEȚI MENȚINE EFICIENȚA PANOURILOR FOTOVOLTAICE PE PARCURSUL ANILOR?

Panourile fotovoltaice sunt extrem de durabile și pot dura în medie aproape trei decenii. Producătorii le testează riguros pentru a rezista condițiilor meteorologice extreme, inclusiv vânt puternic, zăpadă abundentă și chiar grindină. Și pentru că sistemele de panouri fotovoltaice nu au în general piese în mișcare, nu necesită întreținere de rutină.

Toți acești factori contribuie la durata lungă de viață a panourilor solare. Iată câteva modalități de a vă asigura că panourile dvs. funcționează eficient pe cât posibil pe parcursul anilor.

LUCRAȚI CU O COMPANIE DE ÎNCREDERE

Un instalator de energie solară de încredere va avea ani de experiență, precum și recenzii pozitive de la clienții anteriori. Vor avea, de asemenea, un istoric de servicii pentru clienți impecabile – un aspect esențial atunci când faceți o astfel de achiziție importantă.

SOLICITAȚI INSTALATORULUI DVS. SĂ VERIFICE ÎN MOD REGULAR PANOURILE

Noi verificăm în mod regulat mașinile noastre, de ce nu am face același lucru și cu instalațiile solare?

Dacă producția scade, un profesionist în întreținerea sistemelor solare ar trebui să verifice în persoană sistemul dvs. pentru a identifica eventuale probleme, cum ar fi cablurile expuse, fixarea slăbită, microfisurile și altele. Dacă încercați să demontați sistemul solar și să-l examinați singur, puteți provoca mai multe daune și puteți anula garanția.

Se recomandă o curățare și o inspecție anuală pentru a vă asigura că instalația dvs. funcționează la performanță maximă. Va trebui să aveți un profesionist care să efectueze inspecția în locul dumneavoastră, în loc să o faceți singuri. Dacă zgâriați sau deteriorați accidental panourile, puteți anula garanția.

ÎNTREȚINEREA ȘI ÎNLOCUIREA BATERIILOR

Este important să luați în considerare costurile de întreținere și înlocuire dacă sistemul dvs. de energie solară include un sistem de stocare a bateriilor.

Majoritatea bateriilor din ioni de litiu și plumb etanș necesită o inspecție periodică. În funcție de brandul specific al bateriei pe care îl alegeți, garanția producătorului durează în mod obișnuit între trei și zece ani.

Puteți contribui la prelungirea duratei de viață a bateriilor asigurându-vă că sunt instalate și inspectate corect.

MENȚINEȚI PANOURILE CURATE DE MURDARIE ȘI ALTE MATERIALE CARE POT CAUZA DAUNE

În timpul instalării panourilor solare pe acoperiș, compania de energie solară cu care ați ales să colaborați se va asigura că nu există copaci care ar putea lăsa crengi pe panourile dvs. Cu toate acestea, puteți contribui la prelungirea duratei de viață a panourilor solare menținându-le curate și libere de deșeuri, frunze, zăpadă etc. Cu toate acestea, este mai bine să aveți un profesionist care să analizeze producția de energie a sistemului dvs. – inclusiv a panourilor individuale, în cazul în care utilizați microinvertoare – pentru a identifica eventualele daune pe termen lung.

Dacă observați daune sau deșeuri pe panouri, dar nu puteți accesa în siguranță panourile, cel mai bine este să apelați o companie de energie solară cu echipamentul și cunoștințele adecvate pentru a vă asista.

GARANȚIILE STANDARD PENTRU PANOURILE SOLARE

Durata garanției vă arată estimarea producătorului referitoare la durata de viață a unui panou solar.

Majoritatea instalațiilor solare vor dura în medie 25 de ani. Pe durata acestei perioade, producătorii pot garanta că panourile vor funcționa la sau aproape de eficiența maximă. Majoritatea garanțiilor garantează cel puțin 80% din puterea nominală.

În ceea ce privește execuția lucrărilor, de obicei există garanții separate care acoperă probleme specifice, cum ar fi structura defectuoasă sau cutiile de joncțiune. Garanțiile pentru execuția lucrărilor și echipamentul dincolo de panouri, cum ar fi invertorul și echipamentul de monitorizare, sunt de obicei pentru o perioadă mai scurtă de timp.

Astfel, cu o întreținere adecvată și respectarea garanțiilor și instrucțiunilor de instalare, panourile fotovoltaice pot dura mulți ani și pot oferi beneficii semnificative în ceea ce privește reducerea facturilor la utilități și tranziția către energie curată și sustenabilă.