0
0
Subtotal: 0.00lei
No products in the cart.

Curățarea panourilor fotovoltaice: Când și cum să le cureți pentru a maximiza eficiența

Curățarea panourilor fotovoltaice este un subiect controversat. Unii cred că panourile fotovoltaice nu au nevoie de spălare deloc și că proprietarii lor se pot baza pe ploaie. Alții susțin chiar utilizarea de produse de curățare speciale pentru panourile fotovoltaice, promovate de producători. Să analizăm mai atent întrebarea – când și cum să curățăm panourile fotovoltaice.

Ploaia nu este suficientă pentru a curăța panourile fotovoltaice

Cu ceva timp în urmă, inginerii de la Google au efectuat un experiment: au lăsat câteva panouri pe o fermă solară din California fără să le curețe. După 15 luni, inginerii le-au curățat și producția s-a dublat instantaneu. Apoi, curățarea a fost repetată după încă 8 luni, iar producția a crescut cu 36%. Aceste panouri au fost instalate pe sol, dar experții au sugerat că ploaia ar putea fi suficientă pentru a menține curate panourile de pe acoperiș.

Dacă nivelul de producție al sistemului scade, încearcă să il cureti!

Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord cu ultimul aspect. Ploaia îndepărtează cea mai mare parte a resturilor și a murdăriei, dar nu pe toata. Paralela cea mai evidentă este un automobil murdar: la un moment dat, nu te mai poți baza pe ploaie – trebuie să-l duci la o spălătorie auto.

Cât timp rezistă panourile fotovoltaice? Pe scurt, destul de mult

Praful și resturile nu cauzează o pierdere semnificativă în producție în sine – poate reduce randamentul cu maximum 5%. Dar unele studii arată că neglijarea panourilor fotovoltaice de pe acoperiș duce la o scădere semnificativă a eficienței în 2-3 ani, din cauza acestor straturi de mizerie. În cele din urmă, sistemele fotovoltaice au nevoie de o anumită îngrijire pentru a-și prelungi durata de viață, care în mod normal depășește 20-25 de ani.

Scăderea producției indică momentul potrivit pentru curățare

Există două moduri de a decide dacă sistemul tău de panouri fotovoltaice are nevoie de curățare sau nu. Primul este prin examinarea fizică. Dacă există multe resturi, noroi și excremente de pasăre, atunci este timpul să te pui pe treabă.

Cât de des ar trebui să cureți panourile fotovoltaice

Al doilea mod este prin analizarea unui sistem de monitorizare. Dacă ai observat că performanța panourilor tale a scăzut, murdăria ar putea fi un motiv pentru asta. Monitorizarea răspunde și întrebării “Cât de des trebuie curățate panourile fotovoltaice” – poți să afli frecvența potrivită comparând numerele de eficiență înainte și după curățare. În general, de odata sau de ori ori pe an este suficient, dar curățenia panourilor tale depinde de vreme și de zona în care locuiești.

Curățarea sistemelor solare montate pe sol este simplă. Întrebarea cum să cureți panourile fotovoltaice de pe acoperiș poate fi mai dificilă. Dacă nu te simți confortabil să urci pe acoperișul casei tale, există firme care oferă servicii de spalare a panourilor fotovoltaice.

Cum să cureți panourile fotovoltaice? Este asemănător cu spălarea geamurilor

Zilele înnorate sunt cele mai potrivite pentru spălarea geamurilor – și a panourilor

Panourile fotovoltaice sunt în mare parte la fel când vine vorba de curățarea lor. Producătorul sau instalatorul tău îți poate oferi recomandări privind îngrijirea și curățarea panourilor fotovoltaice.

Alege o zi răcoroasă și înnorată pentru a spăla panourile fotovoltaice, la fel cum ai face pentru spălarea geamurilor. Când este cald, apa se evaporă prea repede și lasă reziduuri. Panourile fotovoltaice nu tolerează schimbările bruste de temperatură și, prin aplicarea de apă rece pe ele într-o zi caldă, riști să le spargi. Dimineața, roua poate înmuia noroiul pentru tine, făcând sarcina puțin mai ușoară.

Iată cum poți să cureți singur panourile fotovoltaice:

• Oprește sistemul  de panouri fotovoltaice.

• Adună materialele necesare – apă, echipament și produsele de curățare. Pune-le pe acoperiș dacă urci sus sau undeva în apropiere dacă cureți panourile de jos.

• Stropește panourile fotovoltaice cu apă. Ia un furtun și spală toate resturile. Uneori, asta este tot ce trebuie. Unde apa nu a fost suficientă, freacă petele cu o perie sau burete. Începe de sus, deoarece apa murdară curge în jos.

• Clătește. Este mai bine să folosești apă filtrată sau deionizată pentru aceasta – nu lasă urme. Poți folosi o racleta pentru a îndepărta excesului de apă, la fel cum ai face când cureți un geam.

• Lasă panourile să se usuce și repornește-le în 30-45 de minute.

Respectă regulile de siguranță! Cea mai bună opțiune este să cureți panourile fotovoltaice de jos, fără a fi nevoie să folosești o scară. Există o varietate de perii diferite pe piață care te pot ajuta în acest sens. Dacă ești hotărât să urci pe acoperiș, asigură-te că porți încălțăminte potrivită care să nu-ți permită să aluneci și asigură-te că cineva te supraveghează.

Nu ai nevoie de echipament special

Un furtun este cel mai bun instrument pentru curățarea panourilor fotovoltaice. În timp ce îl folosești, încearcă să nu stropesti apa pe partea din spate a panourilor fotovoltaice sau în golul dintre panouri și acoperiș – prea multă apă poate duce la disfuncționalități. Panourile fotovoltaice sunt testate să reziste la grindină extremă, dar nu se recomandă utilizarea unui jet de apă puternic. Din acest motiv, este mai bine să te abții să folosești curățătoare cu presiune.

Pentru a curata cu furtunul, vei avea nevoie de o perie, un burete sau o cârpă moale – acestea te vor ajuta să scapi de petele dificile. Evită utilizarea oricărui lucru cu peri duri, precum și a oricărui obiect care poate zgâria panourile. O racleta te poate ajuta să îndepărtezi excesul de apă la sfârșitul curățeniei.

Lasă  să ningă pe ele! Panourile fotovoltaice sunt pregătite pentru asta

În toamnă, frunzele căzute devin o problemă. Cea mai bună soluție pentru asta este un suflant de frunze. Iarna, stratul de zăpadă poate bloca lumina solară pentru sistemul tău. Dacă acoperișul tău este înclinat, ai răbdare și abține-te să folosesti cu o lopată – stratul de zăpadă va aluneca de pe el oricum.

Produsele de curățare te ajută cu petele dificile, dar nu folosi săpun

De obicei, nu ai nevoie de produse de curățare pentru spălarea panourilor fotovoltaice – apa își face treaba. Unii recomandă utilizarea apei filtrate, a apei deionizate sau chiar a unei amestecături de oțet diluat și peroxid de hidrogen pentru eficiență maximă.

Săpunul lasă un rezidu care reflectă lumina și face ca murdăria să se lipească

Este mai bine să nu folosești săpun, deoarece lasa sau un rezidu care crește reflectivitatea panourilor și face ca murdăria să se lipească mai ușor. Nu spăla panourile cu apă caldă – poate strica primul strat al panourilor.

Există situații în care apa nu este suficient de eficientă. Dacă casa ta se află în apropierea unei fabrici, a unui aeroport sau a unei autostrăzi, panourile tale solare sunt susceptibile la „ceață de fum” sau orice alt tip de poluare. Aici intervin produsele de curățare pentru panouri fotovoltaice. Le poți obține de la producători sau le poți comanda simplu de pe Dedeman. De asemenea, pot fi utile în zonele în care apa în sine este un resursă costisitoare.

Poți folosi produse de curățare nespecializate, dar fii atent – asigură-te că niciunul dintre componentele acestora nu va reacționa cu panourile fotovoltaice. De exemplu, detergentii pentru rufe nu sunt recomandați – unii dintre ei pot cauza pete și va trebui să găsești o modalitate de a scăpa de ele în plus.

Curățarea panourilor fotovoltaice cu apă la scară globală devine problematică. Oamenii utilizează peste 10 miliarde de galoane de apă pe an pentru curățarea modulelor la nivel mondial, spun experții de la MIT. Aceasta este suficientă apă pentru nevoile anuale ale a 2 milioane de oameni! Apa trebuie să fie și curată, iar filtrarea acesteia reprezintă aproximativ 10% din costurile de funcționare ale instalațiilor solare.

Inginerii de la MIT ar putea fi găsit o soluție mai bună. Ei au folosit repulsia electrostatică pentru a face ca praful să cadă de pe panou fără ajutorul apei. Ideea este de a aplica un strat subțire transparent și conductiv pe suprafața panoului solar, apoi de a trece un electrod cu o încărcare opusă deasupra lui. Acest lucru va transfera încărcarea particulelor de praf, iar panoul va putea respinge praful.

Inginerii susțin că acest sistem de curățare poate fi acționat de un mic motor alimentat de module fotovoltaice, făcând astfel sistemul complet autonom.