0
0
Subtotal: 0.00lei
No products in the cart.

Cand vine vorba de sisteme fotovoltaice, ai in mare trei optiuni – sisteme on grid, off grid sau hibride. Fiecare dintre acestea este insotit de propriile avantaje si dezavantaje. Totusi, exista si cazuri cand esti, mai mult sau mai putin, fortat sa apelezi la un anumit tip de sistem.

De exemplu, daca vrei sa devii prosumator si sa ajungi sa fii platit pentru surplusul de energie electrica trimis catre reteaua nationala de energie, singura ta optiune este un sistem on grid sau unul hibrid.

Apoi, daca locatia nu iti permite conectarea la reteaua nationala de energie, trebuie sa alegi un sistem off grid. Desigur, exista si situatii cand alegerea unui astfel de sistem poate sa fie facuta nu in baza locatiei, ci in baza beneficiilor aduse de sistem.

Prin urmare, in acest articol ne-am propus sa-ti oferim toate informatiile si detaliile necesare privind sistemele off grid – ce sunt acestea, cum functioneaza, care sunt neajunsurile unui asemenea sistem, dar si ce beneficii pot aduce ele unei locuinte.

Sistem fotovoltaic off grid vs on grid vs hibrid

Pentru inceput, este esential sa intelegi diferentele dintre cele trei tipuri de sisteme, din moment ce acestea afecteaza in mod direct modul in care utilizezi energia electrica produsa.

  • Sistemul fotovoltaic off grid este format din panouri fotovoltaice, sistem de prindere a panourilor, controller si smart meter, baterii solare, invertor solar tip off grid, precum si cablurile solare de rigoare. Acesta nu este conectat la reteaua nationala de energie, ci la un set de acumulatori, eventual la un generator pentru a beneficia de energie electrica atunci cand sistemul nu mai are/produce energie solara;
  • Sistemul fotovoltaic on grid are aceleasi componente, mai putin bateriile solare si invertorul, in cazul acestuia fiind vorba despre un invertor tip on grid. Sistemul on grid este conectat in schimb la un contor bidirectional si mai apoi la reteaua nationala de energie. Atunci cand reteaua nationala este cazuta, un sistem on grid este oprit in mod automat pentru a facilita lucrarile de mentenanta;
  • Sistemul fotovoltaic hibrid combina beneficiile celor doua mentionate mai sus. Mai exact, este conectat la reteaua nationala de energie dar si la un set de baterii solare, aspect care faciliteaza stocarea de energie electrica si utilizarea acesteia atunci cand reteaua este cazuta (desi acest lucru nu este posibil mereu, in functie de cum este instalat si configurat sistemul).

Care sunt caracteristicile esentiale ale unui sistem fotovoltaic off grid?

In primul rand (si cel mai important), sistemele fotovoltaice off grid implica independenta completa fata de reteaua nationala de energie electrica. Nu primesti energie si nici nu vei putea trimite surplusul de energie generat catre aceasta.

Din acest motiv, sistemele fotovoltaice off grid sunt utilizate cu precadere in zonele izolate, la nivelul locuintelor care nu pot beneficia de pe urma unei conexiuni la reteaua nationala.

Astfel, exista trei surse principale de energie pe care un utilizator de sistem off grid le are – directa, prin intermediul panourilor solare, secundara prin intermediul bateriilor solare si energiei acumulate in acestea si optionale, prin intermediul unui generator diesel.

In cazul unei defectiuni a sistemului, lipsa energiei stocate si unui generator, utilizatorul nu are acces la energie electrica.

O alta caracteristica a acestor sisteme este tipul de controller care poate fi atasat – PWM sau MPPT. Un controller tip PWM functioneaza in baza conceptului de modulare a impulsului, rezultatul fiind puncte variabile de energie in timpul utilizarii.

In schimb, un controller tip MPPT este conceput special pentru a utiliza un punct maxim de putere, rezultatul fiind un randament energetic cu aproximativ 30% mai mare decat primul tip de controller.

Ce beneficii poate aduce un sistem fotovoltaic off grid locuintei tale?

Decizia de a instala un sistem fotovoltaic off grid este influentata de mai multi factori. In general, accesul la reteaua nationala de energie si stabilitatea adecvata a retelei sunt asociate cu un sistem on grid, beneficiile acestuia fiind evidente.

Totusi, cand reteaua nu este stabila sau accesul la aceasta lipseste, utilizatorul unui sistem fotovoltaic off grid se poate bucura de urmatoarele beneficii:

  • Continua sa utilizeze locuinta fara o factura electrica in cazul unei locatii izolate sau elimina factura respectiva complet in cazul instabilitatii retelei (se poate opta totodata si pentru intreruperea contractului cu furnizorul de energie electrica);
  • Sistemele fotovoltaice off grid pot beneficia de finantare prin programe precum Electric Up si Casa Verde;
  • Sistemele fotovoltaice off grid pot fi instalate la nivelul rulotelor sau locuintelor modulare/tip container. In cazul acestora, necesitatea de energie electrica este mult mai mica, avand sanse foarte mari de a deveni complet independent energetic. In cazul unei rulote, un sistem solar off grid asigura alimentarea permanenta a acesteia (inclusiv alimentarea bateriei);
  • Sistemele fotovoltaice off grid sunt mai usor de instalat, nefiind necesare echipamente si aprobari din partea retelei nationale de energie;
  • Nu in ultimul rand, nu depinzi de stabilitatea retelei nationale – cand aceasta este cazuta, sistemul tau continua sa functioneze.

Ultimul aspect este unul dintre motivele pentru care utilizatorii aleg fie un sistem hibrid, fie chiar unul off grid. In Romania, penele de curent sunt obisnuite in anumite zone – iar in cazul unui sistem on grid, pana de curent inseamna si oprirea sistemului solar. Acesta este oprit automat, din motive de siguranta, pentru a permite inginerilor sa realizeze mentenanta retelei nationale in vedere rezolvarii penei de curent.

Un sistem off grid nu are aceasta problema. Prin urmare, multe persoane aleg sistemele hibrid, dar modificate ulterior intr-atat incat penele de curent sa nu opreasca sistemul, ci doar sa transfere conexiunea principala la acumulatorii solari.

Desigur, cel mai mare beneficiu consta in faptul ca, in zonele rurale sau izolate, poate fi mai ieftin sa-ti asiguri energie electrica cu ajutorul unui sistem fotovoltaic off grid decat prin inceperea demersurilor pentru a extinde reteaua nationala pana in zona ta. Daca esti singurul care are nevoie de energie, costurile pot fi destul de mari – distanta fiind luata si ea in calcul, desigur.

Aspecte importante de retinut despre sistemele fotovoltaice off grid

Trebuie sa ai in vedere faptul ca, in functie de puterea sistemului ales, este posibil sa nu ai parte de energie electrica solara pe tot parcursul anului. De exemplu, in timpul iernii, creste atat necesitatea de energie (pentru a asigura o temperatura confortabila in locuinta), cat si cantitatea produse de catre sistemul fotovoltaic.

De esemplu, diferenta de kWh pe luna de energie produsa poate fi si de aproximativ 500 kWh, comparand luni precum iunie/iulie/august si decembrie. Prin urmare, trebuie sa ai la indemana un generator diesel, precum si combustibil pentru acesta.

Vrei sa afli mai multe despre sistemele fotovoltaice off grid, on grid si hibride? Contacteaza chiar acum echipa Lumio Energy – te vom ajuta sa alegi sistemul potrivit pentru locuinta, zona si necesitatile tale si iti oferim totodata asistenta necesara pentru a deveni independent energetic si mai apoi, daca doresti, un adevarat prosumator in Romania!

Incepeti chiar acum aventura in lumea energiei solare – nu vei regreta!